De Loosdrechtse Plassen

Geschiedenis
De Loosdrechtse Plassen zijn uit veengebied door turfwinning ontstaan.
Karakteristiek zijn de prachtige legakkers met daartussen door waterlelies en rietkragen overwoekerde trekgaten. De Loosdrechtse Plassen bieden alle mogelijkheden tot watersport; van zwemmen, zeilen tot waterskiën. Voor de vakantieganger die rust zoekt, is een aantal natuurgebieden alleen per kano of roeiboot te bezoeken. De romantische Vecht met haar statige buitenhuizen en kastelen, vormt een schitterend decor voor een vaar- of fietstocht. Slot Zuylen, het Muiderslot, kasteel Nijenrode, het kasteeldorpje Oud-Zuilen en de idyllische Vechtdorpjes zijn slechts een greep uit de vele bezienswaardigheden in de omgeving. De vakantiewoning ligt tussen Amsterdam en Utrecht. Een bezoek aan deze steden met de schitterende historische binnensteden en beroemde grachten is eenvoudig te realiseren. Ook kunt u genieten van de vele uitgaansmogelijkheden die beide steden bieden. Het heide- en bosgebied van ’t Gooi ligt op fietsafstand. Het Gooi is door de grote variatie aan landschappen een paradijs voor natuurliefhebbers. Plassen, weilanden en moeras wisselen de droge heidegronden, akkers en bossen af. Een ruim aanbod aan fiets- en wandelroutes is beschikbaar.

Het eiland
Zoals eerder beschreven is de oorsprong van de Loosdrechtse Plassen terug te voeren op de vervening. Door die vervening werd steeds meer land omgevormd tot water. Op de resterende smalle eilandjes (de legakkers) werd de bagger te drogen gelegd die uit het aanliggende water werd getrokken (de trekgaten), zodat daar turven van gestoken konden worden.
Nadien hebben wind en golfslag vat gekregen op de smalle eilanden, die geleidelijk aan verdwenen en er grote wateroppervlakten ontstonden. Aan de westzijde van de plassen zijn nog omvangrijke complexen legakkers overgebleven. Op één van deze legakkers vindt u het eiland met de vakantiewoning. Het eiland en de vakantiewoning is van alle gemakken voorzien. De vakantiewoning is gewoon aangesloten op het riool en u hebt de beschikking over (warm water).