Recreatie Loosdrecht

Recreatieve mogelijkheden
De Loosdrechtse Plassen zijn bij uitstek geschikt voor de watersport: zeilen, roeien, kanoën, waterskiën en snelle motorbootvaart is allemaal mogelijk. Aan de snelle motorbootvaart zijn, via het Besluit Motorboten, wel een aantal beperkingen opgelegd. In het plassengebied ligt een vijftal openbare recreatie-eilanden, met in totaal ca. 240 ligplaatsen. Aan de westkant van de plassen liggen nog afmeerplaatsen bestaande uit palen met gordingen. Voor gehandicapte watersporters is er het eiland Robinson Crusoë waar een prachtige aangepaste accommodatie staat, met een uitgebreide vloot van aangepaste schepen. Aan de zuidkant van de Vijfde Plas ligt het grote dagrecreatieterrein De Strook, bereikbaar vanaf de Nieuweweg en uiteraard vanaf het water. In de kern van Oud Loosdrecht aan de Vuntusplas ligt het Vuntusstrand, dat in beheer is bij de gemeente Wijdemeren. Rondom de plassen liggen tal van watersportbedrijven: botenbouwers en -reparateurs, botenverhuurders, scheepsmakelaars, zeilmakerijen, rondvaarbedrijven, zeil- en waterskischolen. Ook ontbreekt natuurlijk de horeca en de verblijfsrecreatie niet. Op de plassen zijn een aantal watersportverenigingen actief.

Natuurgebieden
Beperkt toegankelijke natuurgebieden zijn
• Het oostelijke Vuntusgebied (alleen toegankelijk via de Vuntus-route voor kano’s en roeiboten);
• De Ster (deels toegankelijk voor niet-gemotoriseerde vaartuigen);
• Zuidelijke Kievitsbuurt (toegankelijk voor niet-gemotoriseerde vaartuigen).

Vismogelijkheden
Rondom de vakantiewoning en op de Loosdrechtse Plassen zijn meerdere plekken waar u mag vissen. Als u wilt vissen dient u een dagvergunning aan te schaffen. Deze vergunning kost € 3,- per dag en is te koop bij jachthaven de eerste aanleg aan de Scheendijk 7 te Breukelen.

Indien u voor langere tijd wilt vissen kunt u voor € 33,- lid worden van de hengelsport vereniging in Breukelen. Met dit lidmaatschap kunt u het gehele jaar vissen. Deze kunt u kopen bij boekhandel van Kralingen in het centrum van Breukelen.

Nachtvissen is toegestaan op de Loosdrechtse Plassen 3, 4 en 5. Houdt u er rekening mee dat de legakkers en steigers niet betreden mogen worden of dienen als aanlegplaats.